maanantai 29. lokakuuta 2007

Poriin Ikea?

Helsingin Sanomien mukaan Ikean perustaja, Ingvar Kamprad, arvioi Suomeen mahtuvan 2-4 uutta Ikea-myymälää seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä. Tämä tarkoittanee sitä, että Porikin saa oman Ikeansa tässä yhteydessä. Raision ja Tampereen myymälöiden jälkeen Ikea löytyy kolmelta Suomen suurimmalta seutukunnalta. Mikäli myymälöiden rakentamista jatketaan seutukuntien kokoluokan mukaan, Pori saa Ikeansa kaiken kaikkiaan seitsemäntenä.

Toki sijoitusratkaisuihin vaikuttavat mm. kilpailu ja maantieteellinen sijainti. Tässä mielessä lähes varmoja Ikea-kaupunkeja ovat Kuopio ja Oulu. Pohjoisen Suomen pääkaupungin asemaa tosin heikentää Haaparanta-Tornion Ikea. Muista suurista seutukunnista Lahden asemaa heikentävät nopeat yhteydet Vantaalle. Porin tapauksessa on toisaalta otettava huomioon suhteellisen läheinen sijainti Raision ja Tampereen suuntaan. Siten länsirannikon uusin Ikea voisikin valua Poria pienempään Vaasaan. Vaasan asemaa vahvistanee myös sen tunnettuus Ruotsissa. Näistä näkökulmista huolimatta uskon, että ainoa Ikeatta jäävä suuri kaupunki on tarkkojen analyysien jälkeen Helsingin esikaupunkina kunnostautunut Lahti.

Veikkaankin, että seuraavat neljä Suomen Ikeaa sijoittuvat järjestyksessään Kuopioon, Ouluun, Poriin ja Jyväskylään. Näin Ikean laajentumisstrategia ei poikkeaisi muiden kansainvälisten ketjujen laajenemisprosesseista juurikaan.

Lisäys 24.4.2008

Jo helmikuussa Ikean laajentumisstrategiasta saatiin esimakua, sillä tuolloin ilmoitettiin viidennen tavaratalon sijoittuvan kuin sijoittuvankin Vaasaan. Näin "Porin Ikea" todellakin valui vielä tällä kierroksella Vaasaan. On mielenkiintoista nähdä mihin kaupunkiin Ikea seuraavaksi laajentaa. Itse veikkaan Kuopiota.

Helsingin Sanomat

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä Ikea -liikkeiden sijouttautumisesta Suomessa, mutta minusta Pori saattaa saada oman Ikeansa nopeammin kuin uskotaan. Mikkolan kehitys jatkuu nopeaa vauhtia, Honkaluodon kaavoitus valmistui alle viikko sitten, joka mahdollistaa kaupallisten varastorakennusten ja teollisten hallien rakentamiselle suurelle alueelle. Honkaluoto sijaitsee Vt11 ja vt2 risteyksen vieressä, aivan Mikkolan vieressä. Yhteyksiäkään ei ole unohdettu, sillä vt2:n alle rakennetaan alikulku suoraan Mikkolantielle ja vt11 jatketaan aina vt 8 saakka, tällöin Pori saa oman "kehätiensä".

Mikkolan toinen suuri laajentumis suunta on Outokumpu Oy:n (nykyään Luvatan) varausalue, joka on nykyään peltoa. Alue aiotaan kaavoittaa liikerakennuksille ja Ulvilantien alitse rakennetaan jälleen alikulku, joka tekee alueesta hyvin yhtenäisen ja toimivan.

Eli mihin sanoillani pyrin on, että uskon että Ikea rantautuu Poriin melko pian, sillä tänä ja viime vuotena Porin vetovoima, sekä liiketaloudellinen kiinnostavuus on ollut nousussa eikä loppua näy. Aluetta ja tilaa on. Nyt tarvitaan vain asiakkaita. Mistäköhän niitä vedetään?

-N.H-