keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Juhlavuosi tilaisuus profiilin nostoon

Helsingissä ja Espoossa asuessani olen huomannut, että pääkaupunkiseudun aboriginaalit tuntuvat pitävän Poria kaukaisena matkailukohteena, jossa sijaitsevat Yyteri ja Kirjurinluoto. Pori on monien kaupungissa vierailleiden mielestä kaunis kaupunki, joka tunnetaan myös Beach Futiksen SM-kisojen, Jazzien ja nyt RMJ:n isäntänä. Toisinaan Porista kuuluu kummia: ihmiset kulkevat joko kirkkaan punaisissa irokeeseissa tai sitten koko kaupunki tulvii. Tietyissä vaihtoehtopiireissä Pori arvostetaan korkealle, sillä kaupungissa tehdään kokeilevaa musiikkia. Sen lisäksi Yyteri tarjoaa kuulemma Suomen parhaat surffi-aallot ja taidemuseo ruokkii taidepiirien nälkää.

Harvoin - jos koskaan - Helsingissä kuulee puhuttavan Porista negatiiviseen sävyyn. Totuus on siis kaukana siitä, mitä jotkut porilaiset osin oman mediansakin välityksellä itselleen uskottelevat. Joskushan Porista puhutaan kuin kaupunki olisi kovinkin rikollinen ja väestö yhteistyökyvytöntä. Uskon silti osin, että Porin maine on sukupolviriippuvainen. Nuorten, alle 25-vuotiaiden, Pori on parempi kuin vanhempien sukupolvien.

Nuorten helsinkiläisten tieto Porista on kuitenkin vähäistä. Sieltä tiedetään yleensä festarit ja Yyteri, kaikki muu on plussaa. Porin lähistöllä kaupunki taasen yleensä tunnetaan, mutta osin negatiivisessa valossa - ja syyttä. Juhlavuotenaan Porilla on kuitenkin tuhannen euron paikka vaikuttaa Pori-tietoisuuden kasvuun. Tiedon lisääntyessä myös joidenkin negatiivisten asenteiden pitäisi kaiken logiikan mukaan hälvetä. Pori onneksi tiedostaa tämän.

Haaste Pori-tietoisuuden kasvulle on kuitenkin perinteinen: tiedottaminen. Suomessa uutisointi on perinteisesti keskittynyt Helsingin tapahtumiin ja itä-Suomen Annikki-lehmiin. Muilla alueilla täytyy tapahtua jotain todella merkittävää, jotta uutiskynnys ylittyisi. Juhlavuotenaan Porilla on kuitenkin tilaisuus murtaa pato. Jotta se tapahtuisi, täytyy haaveista tulla totta: Ruotsin kuninkaalliset ja vaikkapa Al Gore pitäisi saada vierailemaan kaupungissa. Nämä olisivat kansallisesti merkittäviä tapahtumia, jotka nostaisivat Porin profiilia.

Jo nyt voidaan kuitenkin ilolla todeta, että RMJ ja kelluva kylä tuonevat median kiinnostuksen Poriin jo alkukesästä. Heinäkuussa asian hoitavat jälleen Pori Jazz ja Suomi Areena. Kunhan vain muillekin kuukausille saataisiin riittävän merkittäviä tapahtumia, niin juhlavuosi olisi mediahuomionkin osalta merkittävä. Ensimmäinen tulikoe on maaliskuussa 450-vuotisjuhlaviikon aikaan. Tsemiä kaupungille - toivottavasti tavoitteissa onnistutaan!

Ei kommentteja: