torstai 14. helmikuuta 2008

Niin ne ajat muuttuvat...

Porin juhlavuotena tehdään kunniaa kaupungin perustajalle, Juhana Herttualle, kun 8. maaliskuuta paljastetaan häntä esittävä patsas ja reliefi Raatihuoneen edustalla. Samana viikonloppuna vietetään Juhanan markkinoita ja avataan Satakunnan Museon näyttely, Pori - Juhanan kaupunki. Lapsia taasen kestitetään Juhana Mokka -kahvikekkereillä. Ja kaikkeen tällaiseen suhtauduttiin tutkijan mukaan vielä vuonna 2003 hieman epäilevästi...

Kysyjä: Herttua, 27.05.2003 klo 12:55

Miksei Porissa ole perustajansa, Juhana Herttuan patsasta? Eikö sellainen tekisi kunniaa itse Porillekin? Ja eikö olisikin hienoa jos Porin 450-vuotisjuhlissa voitaisiin tällainen patsas paljastaa? :)


Vastaaja: Sirkka-Liisa Hakala, tutkija, Satakunnan Museo, 03.06.2003 klo 11:27
Poriin on julkisia patsaita pystytetty vasta 1900-luvulla.
Varhaisin oli karhupatsas raatihuoneen edessä eli patsas, joka symbolisoi itse kaupunkia. Yksittäisistä henkilöistä julkisen muistomerkin ovat saaneet kansallisesti merkittävät suomalaiset, jotka voidaan tavalla taikka toisella yhdistää Poriin ja Satakuntaan. Tunnetuin näistä lienee Gallen-Kallela ja toisena Nortamo. Lisäksi on reliefejä kuten Emil von Quanten ja Risto Ryti.
Täällä on toisin sanoen oltu henkilöpatsaissa tiukasti kansallisella linjalla. Juhana-herttua ei tässä suhteessa tainnut olla tarpeeksi kansallinen tai porilainen - hänhän vaikutti seudulla suhteellisen lyhyen ajan verrattuna myöhempään uraansa Ruotsin kuninkaana. Juhana-herttua sai sentään 1950-luvulla Poriin oman kadun (ent. Steinheilinkatu V osassa)ja nimikkohotellin. Ja hän on, joskus Katarina Jagellonica mukanaan, sentään vieraillut Porin päivän torijuhlassakin tämän tästä. Edellämainitut muistamiset tuntuvat toistaiseski porilaisille piisanneen.
Juhana-herttualla on Satakunnassa yksi julkinen muistomerkki: Emil Cedercreutzin muotoilema reliefi paljastettiin muutama vuosi sitten Ulvilan kirjaston seinässä. Se taitaa kyllä enemmänkin viitata herttuan oleskeluun Ulvilan kuninkaankartanossa kuin hänen siellä allekirjoittamaansa Porin kaupungin perustamisasiakirjaan.

Ei kommentteja: